Stimat auditoriu,
Este o zi mare atât pentru mine cât şi pentru şcoala mea. Cu ocazia deschiderii lucrărilor Simpozionului Naţional „Probleme secolului XXI: delicvenţa juvenilă, consumul de droguri şi violenţa şcolară”, ediţia a X-a, Institutul Naţional de Ştiinţe din România acordă premiile naţionale pentru activităţile de prevenire şi combatere a violentei şcolare. Este poate ziua pe care toţi am aşteptat-o timp de un deceniu şi este cea în care NOI suntem învingători. Bucuria mea este fără margini având în vedere că şcolii noastre i se acordă Premiul de Excelenţă.
Problema violenţei în şcoală poate şi trebuie să devină o temă de reflecţie pentru toţi cei implicaţi în actul educaţional. Cu atât mai mult cu cât şcoala dispune, credem, de importante resurse pentru a concepe programe de combatere a acestui fenomen, de rezolvare a stărilor conflictuale care pot genera violenţe. Prin eforturile depuse de NOI cadrele didactice, elevi, părinţi şi, nu în ultimul rând, de instituţiile reprezentative ale comunităţii (Primărie, Poliţie, Biserică) am făcut ca şcoala să devină o instituţie sigură fără violenţă, unde respectul pentru om şi realizările sale sunt apreciate.
Premiul acesta este rezultatul eforturilor depuse de noi toţi. Aşa cum deviza proiectului a fost la început „Împreună fără violenţă” putem să spunem acum „Împreună am învins”, fără să avem pretenţia că am şi terminat, deoarece consider că ceea ce am demarat acum zece ani trebuie continuat.
Se impune asigurarea unui climat social mai bun în şcoli prin formarea unor comportamente non conflictuale şi dezvoltarea de abilităţi sociale care să evite generarea situaţiilor de violenţă. Elevii trebuie implicaţi activ în soluţionarea conflictelor, iar părinţii sunt bineveniţi în şcoală oricând.
Nolte spunea: „Faptul că le oferim copiilor noştri o lume plină de încurajare, toleranţă şi preţuire, o lume în care să aibă parte de acceptarea, aprobarea şi recunoaşterea noastră, o lume în care să dăruiască din tot sufletul şi să se aştepte în schimb la corectitudine, bunăvoinţă şi consideraţie, le poate transforma viaţa şi poate transforma calitatea vieţii tuturor celor care le sunt în preajmă”.
Să nu uităm! Omu-i precum copacul: când de mic se strâmbă, anevoie se mai îndreaptă!
Secretul succesului nostru a fost dorinţa de a contribui la diminuarea fenomenului violenţei în comunitatea noastră.
Vă mulţumim tuturor celor care astăzi aţi dorit să fiţi părtaşi la acest important eveniment din viaţa şcolii noastre care a devenit în timp, încet şi sigur, o şcoală europeană, democratică, deschisă tuturor, o şcoală în care violenţa este doar o amintire...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu